KYRKAN

Vigseln kommer att hållas i Tofta kyrka som ligger bara ett stenkast från Munkebäcks gård där Tilda är uppvuxen.




Till kyrkan kommer man lättast om man kör till Asmundtorp och sedan vid ICA svänger söderut på Toftavägen, alternativt så kör man Landskronavägen till Häljarp och sedan norrut på Toftavägen (vid stationen).



TOFTA KYRKA, LUNDS STIFT
Sockenkyrkan i Tofta har långhus från 1100-talet. På dess vind kan i norr och söder romanska fönster iakttagas som vid valvslagning på 1400-talet kommit att döljas. Sannolikt har kyrkan från början anlagts enligt romanskt schema med lägre och smalare kor fogat till långhuset och längst i öster en halvrund absid. Det kraftiga västtornet med dess högt sittande ljudöppningar har fått sin huvudsakliga utformning på 1600-talet. Byggandsmaterialet i de äldre delarna är gråsten. Kyrkorummet täckes av korsvalv.

Från gotisk tid stammar kyrkans triumfkrucifix. Obetydligt yngre är den av Borchard Gellegieter på 1500-talet gjutna storklockan av malm. Lillklockan är troligen från 1450, gjuten av Olaus Hinrici Kegge.

Altartavlan är ett vackert arbete från 1830-talet, signerad i Paris av Alexander Malmquist. Motivet är de vise männens tillbedjan inför Jesusbarnet. Predikstolen är ett fint verk av Brunius. Dopfunten av trä är föga anmärkningsvärd, målad av ekimitation liksom kyrkbänkarna från år 1900.

Orgeln som invigdes 1971 är inbyggd i en äldre fasad. Den omfattar 10 stämmor fördelade på tvenne manualer och pedal, och har levererats av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund till en kostand av 75.000kr som till stor del insamlats av kyrkokören.

Kyrkan har 125 platser, sedan 1972 försedda med sittdynor. Den uppvärmes elektriskt men upplyses av levande ljus. Ljuskronan i nyrokoko med glasprismor är från 1800-talet.

Antependier och skrudar har förfärdigats av textilkonstnär Ingan Mittendorf. De har liksom altarets ljusstakar, blomvaser och oblatask i silver skänks av syföreningen som också bekostat kyrkans fasadbelysning. Vinkanna i silver har skänkts av en f.d. församlingsbo.